Близо шест месеца след като беше брутално нападнат,  се възстановява

...
Близо шест месеца след като беше брутално нападнат,  се възстановява
Коментари Харесай

 „Думите са единствените победители“ е посланието на новата книга на Салман Рушди

Близо шест месеца откакто беше брутално атакуван,  се възвръща и издава нов разказ!

“Рамкиран като текст на преоткрит феодален епос на санскрит, е за основаването на легенди, разказването на истории и непреходната мощ на езика. Това е и триумфално завръщане на литературната сцена за Рушди, който се отдръпна от публичния живот в продължение на месеци, възстановявайки се от брутално нахлуване, до момента в който беше на сцената по време на културно събитие в Ню Йорк предходната година ”, написа във връзка новината.

 , която излиза от щемпел на 7 февруари, споделя историята на Пампа Кампана, 9-годишно момиче, което живее в Южна Индия през XIV век. След като става очевидец на гибелта на майка си, Пампа е благословена от богиня, която й разпорежда задачата да сътвори нова цивилизация от личното си въображение. Тя живее повече от 200 години, ставайки очевидец на върховете и паденията на нейния „ град на успеха “.



Новата книга обгръща тематиките, които от дълго време занимават Рушди – силата на митовете и легендите да оформят историята, спорът сред силите на мултикултурализма и плурализма против фундаментализма и нетолерантността. В прочут смисъл това е връщане обратно към по-ранните произведения на Рушди – богато мислени, вълшебен реалистични разкази, чието деяние се развива в Индия – и бележи завръщане към литературните му корени след последните му два романа  и двете сатири, които пронизват актуалната американска политика и просвета.

Атаката против Рушди преди няколко месеца раздруса литературния свят. В продължение на десетилетия той е уважаван освен като романист, само че и като икона на свободата на словото, изправена пред смъртни закани поради романа си „ Сатанинските строфи “. И макар това той продължи да написа и приказва против нетолерантността. След като беше атакуван предишното лято, сътрудници писатели и културни дейци показаха възмущение и се събраха на бдения в негова чест, споделяйки персонални истории за него и четейки пасажи от романите му, напомня.

Според изданието всеобхватното обръщение на новата книга на Рушди е, че историите ще надживеят политически конфликти, войните и рухването на империи и цивилизации и то придобива още по-голяма мощ в светлината на това, което създателят е претърпял. „ Той споделя нещо много надълбоко в Victory City. Никога няма да отнемете от хората главния акт на описване на истории “ съгласно близкия другар на Рушди, писателят  .

Ръкописът на Victory City Рушди предава на издателите си от, през декември 2021 година, а те разгласят новия план през лятото на 2022 година, малко преди нападението над писателя. Самият Рушди към момента се въздържа от мнения и обществени прояви, само че съгласно информация от негови другари и сътрудници възобновяване му напредва и той към този момент възнамерява нови планове.

 
               

Салман Рушди е разгласил 14 романа, огромна част от тях съчетават история и политика с детайли на вълшебен натурализъм.

Роден в Мумбай (тогава Бомбай) през 1947 година, той разгласява първия си разказ „ Гримус “ през 1975 година Спечелва самопризнание още с публикуването на втория си разказ „ Среднощни деца “ (1981), за който е почетен с премията „ Ман Букър “ през същата година. През 1988 година неговият четвърти разказ „ Сатанински строфи “ прекатурва живота му – провокира мощна реакция в ислямския свят, книгата е неразрешена в доста страни, а иранският аятолах разгласи създателя за вероотстъпник и за убийството му бе избрана огромна парична премия.

След като фетвата беше анулирана през 1998 година, Рушди наподобява се наслаждаваше на възобновената си независимост и изрази признателност на тези, които бяха до него и опазиха правото му да разгласява. Той се реалокира в Ню Йорк където се включи интензивно в литературния и културен живот на града.

През август предходната година Рушди беше атакуван в Chautauqua Institution, лятна арт общественост на към 75 благи от Бъфало, Ню Йорк, където той планираше да изнесе тирада за това по какъв начин Съединените щати са се трансформирали в безвредно пристанище за писатели в заточение.В началото на събитието 24-годишен мъж от Ню Джърси се втурна на сцената, и намушка Рушди в лицето и корема, преди членовете на публиката да го пернат. Нападателят, Хади Матар, пледира почтен за опит за ликвидиране втора степен и нахлуване с оръжие.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР